Det Sker

Punktum for sæson 2022

(11. september 2022) I weekenden 10.-11. september satte Reventlowparkens Støttekreds punktum for sæson 2022. Lørdag var der inviteret til svampetur i Reventlowparken og den nærliggende Bøgeskoven, men rygterne om at den langvarige tørke har reduceret mængden af svampe i naturen var ilet i forvejen. Vi var kun 10, der til gengæld fik en fantastisk spændende naturoplevelse med de to garvede svampe-eksperter Rita Forup og Annette Greenfort som guider. I over to timer søgte man skov og park igennem og samlede de svampe der var, samt andre naturtræk som også er gode at kende. For eksempel kan det betale sig at kende de forskellige træer fra hinanden, for træerne tiltrækker bestemte svampe. Høsten blev bagefter lagt op og gennemgået, og allerede glædede sig over en god dag i skønt eftersommervejr. Man kan se billeder og læse mere på https://www.svampeliv-lf.dk/reventlowparken. Her er der i det hele taget meget at blive klogere på hvad angår svampe samt oplysning om andre ture. Søndag var det så tid for nostalgi, idet vi endnu en gang rundede sæsonen af med en koncert i "pigtrådstemplet", som Reventlowparken en gang blev kaldt. Bandet Inspiration, der blev dannet af elever på Madeskovskolen i Nakskov i 1967 og blandt andet spillede til baller i Reventlowparken, genopstod for nogle år siden med samme bemanding som dengang. Og de gamle drenge kan stadig spille, så man frygter at Herskabsstaldens tag vil falde ned. Desværre kom der i eftermiddagens løb kun ca. 45 tilhørere, og det er noget mindre end de foregående år. Var selskabet ikke så stort, var oplevelsen så meget større. Alle havde en god dag, og det er jo det vigtigste. Det største problem er at få fødderne til at stå stille efter sådan et par timer med musik fra ens ungdom. Støttekredsen har ikke planlagt flere arrangementer i år, men vi mødes til generalforsamling mandag 8. maj kl. 10 - 2023! Får vi lyst til at smugstarte året, vil der blive sendt medlemsbrev ud pr. email. Så har du ikke givet os din email-adresse endnu, er det på høje tid - hvis du vil være bedst informeret. Reventlow-Museet havde også sidste ordinære åbningsdag i 2022 søndag, men her er der planlagt enkelte arrangementer frem mod jul. Følg Museum Lolland-Falsters hjemmeside. In Situs skulpturer i parken bliver stående til 1. oktober. På gensyn!

Annette Greenfort fortæller om en af de få svampe, man traf i parken efter den lange tørkeperiode. Foto: Mogens Warrer

Der havde været plads til flere, da 1960'erbandet Inspiration endnu en gang slog sig løs i Herskabsstalden, så loftet truede med at falde ned. Foto: Mogens Warrer

Tre dages teater i Ridehuset

(26. august 2022) Sæsonen i Reventlowparken er slet ikke slut endnu. For eksempel kan man sidst i september gå i teatret tre dage i træk og opleve Lykke og Fremgangs stykke om "Monica Wichfeld og verdenskrigen på Sydhavsøerne" med både professionelle og amatørskuespillere på scenen. Den opbygges i Ridehuset, og billetsalget er i gang til 250 kr. pr. billet plus diverse gebyrer. Man køber billet ved at gå ind på Museum Lolland-Falsters hjemmeside og finde et link fra omtalen af stykket. Monica Wichfeld var gift med godsejer Jørgen Wichfeld på Engestofte og kastede sig ind i modstandskampen under 2. verdenskrig. Hun blev taget af tyskerne og sendt i tysk fængsel, hvor hun døde af lungebetændelse - kun to måneder og en uge før krigen sluttede i maj 1945. Marie Askehave spiller titelrollen. Forestillingen vises fredag 23. september og lørdag 24. september, begge dage kl. 19.30, samt søndag 25. september kl. 15.

Monica Wichfeld stammede fra England, men giftede sig med en dansk godsejer. Lykke og Fremgangs stykke fortæller om familielivet og om hvordan Monica og hendes børn blev involveret i modstandsarbejde

Mange sikrede sig et minde

(14. juli 2022) Lørdag 1. juli, åbnede mindeudstillingen for maleren Henrik Christoffersen, Volshave, der døde tidligere på året. Sidste chance for at se hans billeder var søndag 10. juli. Fri entre. Det er støttekredsen og Nakskov Kunstforening der havde slået sig sammen om mindeudstillingen, hvor der også var mulighed for at købe af den afdøde kunstners værker. Overraskende mange sikrede sig på den måde et minde om kunstneren. Hvad der skal ske med resten af billederne, er endnu ikke afgjort, men der bliver gjort et forsøg på at holde dem samlet, foreløbig hos en lokal kulturperson. Er man interesseret i køb, er det muligt at kontakte Rikke Køllgaard fra støttekredsens bestyrelse.

Henrik Christoffersen efterlod sig så mange billeder, at der ikke var plads til dem alle i Herskabsstalden - heller ikke selv om gulvet også blev taget i brug. Billederne på fotoet er typiske for malerens farvevalg og måde at male naturen på. 25 deltog i ferniseringen. (Foto: Mogens Warrer)

Den afdøde maler, der blev 82 og førte en tilbagetrukket tilværelse i skoven, udtrykte sig ofte i blå og blålige farver. Billedet er fra åbningen af udstillingen 1. juli. (Foto: Mogens Warrer)

Særudstilling åbnet

(3. juli 2022) Søndag 3. juli åbnede Reventlow-Museet årets særudstilling, som i anledning af 200-året for Frederikke Reventlows død handler om sorg og død under overskriften: "Hun døde i sin elskedes arme". Museet har blandt andet rekonstrueret det leje, grevinden lå på indtil hun blev ført til Horslunde og begravet på kirkegården. Frederikke Reventlow døde efter 48 års lykkeligt ægteskab med C.D.F. Reventlow, som blandt andet udmøntedes i 12 børn. Gennem breve, skildringer og effekter beskrives grevindens død og den sorg, den udløste. I forbindelse med udstillingens åbning gik en mindre gruppe med sognepræst Lizet Wendt og museumsinspektør Louise Sebro i spidsen gennem skove til Horslunde Kirke - den vej, ligtoget i 1822 fulgte. I Horslunde Kirke var der en mindegudstjeneste, der blev lagt blomster på Frederikke Reventlows grav på kirkegården, og derefter blev det nyrenoverede reventlow'ske kapel inde i kirken genindviet. Provst Nanne Mølhave klippede snoren og menighedsrådsformand Marianne Krøll Møller fortalte om det omfattende arbejde. I kapellet hviler C.D.F. Reventlows far, hans to hustruer og to børn.

Med sognepræst Lizet Wendt og menighedsrådsformand Marianne Krøll Møller i spidsen gik en mindre gruppe fra Pederstrup til Horslunde Kirke - samme vej Frederikke Reventlows ligtog fulgte for 200 år siden. (Foto: Mogens Warrer)

Marianne Krøll Møller ved det rekonstruerede leje, hvor den døde grevinde for 200 år lå i salen på Pederstrup indtil begravelsen i Horslunde. Det er en del af årets særudstilling på Reventlow-Museet. (Foto: Mogens Warrer)

Der blev lagt blomster på Frederikke Reventlows grav efter gudstjenesten. Der arbejdes med planer om at restaurere stenene på hendes og  C.D.F. Reventlows grave. (Foto: Mogens Warrer)

Koncert i "Pigtrådstemplet"

(1. september 2022) I de glade 1960'ere var Reventlowparken et folkeligt samligssted med restauration, baller, koncerter og kendte navne på plakaten. Minderne lever, og i de senere år har Reventlowparkens Støttekreds inviteret de medlemmer, der slog deres ungdoms folder her, til en nostalgisk koncert som afslutning på sæsonen. Og sådan bliver det også i år. - Vi er jo så heldige at bandet Inspiration stadig eksisterer med stort set samme besætning som midt i 60'erne - blot i en lidt ældre udgave, der iøvrigt matcher publikum fortræffeligt, fortæller formanden for støttekredsen, Mogens Warrer. - Der var så mange baller og koncerter at det agtværdige ridehus på et tidspunkt blev omdøbt til "Pigtrådstemplet", tilføjer han. Søndag 11. september er sidste åbningsdag på Reventlow-Museet, og i Herskabsstalden takker støttekredsen af med endnu en gang at præsentere de fire musikere, som stadig formår at lokke folk på dansegulvet. Der sælges fadøl og vand, og entreen er gratis. Koncerten begynder kl. 14 og varer to timer. - Det har været en fin sommer med mange spændende ting, som museet, In Situ-kunstnerne, støttekredsen, kunstforeningen og andre kan være tilfredse med. Alene vores to udstillinger - mindeudstillingen for maleren Henrik Christoffersen og udstillingen om arkitekt Flemming Skude - samlede 1.000 besøgende fra ind- og udland. Mange har også set fotoudstillingen om Dodekalitten, fortæller Mogens Warrer.

 Det er blevet en hyggelig tradition at sæsonen slutter med et par timers koncert i selskab med bandet Inspiration, som også var med i de glade 1960'er, da Lollands ungdom valfartede til Reventlowparken for at more sig. Billedet her er fra koncerten i 2021.

Mindes Frederikke der døde for 200 år siden

(20. juni 2022) I 200-året for Frederikke Charlotte Reventlows død mindes hun om kort tid både gennem en særudstilling på Reventlow-Museet og en genindvielse af Det reventlowske Gravkapel i Horslunde Kirke. Frederikke var gift med den berømte greve og statsminister C.D.F. Reventlow i ikke mindre end 48 år, og det var et overordentlig lykkeligt ægteskab der sluttede på det Peterstrup, hvor de tilbragte de senere år. Reventlow-Museet har derfor tilegnet årets særudstilling Frederikke Reventlow under titlen "Hun døde i sin elskedes arme", og den indvies søndag 3. juli kl. 13. Men allerede kl. 13.45 skal de indbudte gæster ud at gå, idet man vandrer gennem skoven til Horslunde Kirke, akkurat som Frederikkes ligfærd for 200 år siden. I Horslunde Kirke kan man så glæde sig over at arbejdet med at restaurere Det reventlowske Gravkapel er afsluttet. Kl. 15.15 holdes  en mindegudstjeneste, hvorefter der lægges blomster på Frederikkes grav.  Og den er ude på kirkegården, ikke inde i gravkapellet. C.D.F. Reventlow ønskede at blive begravet blandt alle andre. I gravkapellet ligger hans far, greve Christian Detlev Reventlow, hans mor Johanne Friederike og hans stedmor, Charlotte Amalie, samt to af deres børn. Friederike blev som den første begravet i kapellet, som blev indrettet i det tidligere våbenhus. Det var i 1755, 20 år før ægtefællen. For Horslunde, Nordlunde og Nøbbet menighedsråd har det været en mere end 10-årig proces at få rejst penge og fået gennemført den tiltrængte renovering. Gravfreden er bevaret, idet ingen af de fem egekister er åbnet, men rummet og den store marmorsarkofag har fået en ordentlig tur af konservatorerne.  Nu samles der penge til at også C.D.F. og Frederikke Reventlows grave på kirkegården kan blive sat i stand.

Frederikke og Christian Ditlev Frederik Reventlow var gift i ikke mindre end 48 lykkelige år. Hun døde i 1822, han i 1827. (Foto af maleri på Reventlow-Museet)

På svampetur i parken

(1. september 2022) Gennem årene har Reventlowparkens Støttekreds inviteret medlemmerne på mange spændende oplevelser, både med parkens vilde natteliv, flagermus og meget mere. Inden sæsonen 2022 lakker mod enden, skal det handle om svampe. I samarbejde med to lokale svampeeksperter, Annette Greenfort og Rita Forup, skal parken lørdag 10. september afsøges for svampe, og der bliver også tid til et smut i en nærliggende skov. Formålet er ikke så meget at få fyldt forrådskamrene op til vinteren som at blive klogere på hvad det er for svampe der vokser i parken - og hvilke man kan overveje at sætte til livs. I september skulle der være gode muligheder for at finde svampe, selv om klimaet i sommer i år har været mere tørt end normalen. Interesserede skal mødes ved indgangen til parken fra parkeringspladsen kl. 13, gerne medbringende en lille kniv til at rense svampe med samt en kurv eller pose til at samle svampe i. Dagen slutter i Herskabsstalden, hvor høsten lægges op på borde og bliver gennemgået af svampeeksperterne. Her er der også mulighed for at nyde en øl eller vand - eller medbragt kaffe. Det er ikke tit, der er organiserede svampeture i Reventlowparken, men det var der også i september 1948, hvilket man kan læse om i et udførligt referat i Folketidende fra dengang. Turen blev ledet af en i sneglekredse navnkundig overlærer ved navn F. H. Møller. Blandt dagens sjældne fund fremhæves en tue-poresvamp, som angiveligt var sjælden og vokser ved foden af gamle egetræer, men man havde i det hele taget øjnene åbne for naturen og fandt både stålorme, en sjælden løvfrø og nogle arrige krager. Jo, det er altid en god ide at have antennerne ude, når man bevæger sig ud i naturen ...

Svampeverdenen er spændende, men det er en god ide at sætte sig ind i den - især hvis man vil spise svampe. (Foto: Mogens Warrer)

HUN er løs i parken

(9. juni 2022) In Situ Lollands 2022-udstilling af kunstværker i Reventlowparken er nu åben og kan ses frem til 1. oktober. Den bærer titlen "Hun" med undertitlen "krydsfelter i Reventlowparken", og er inspireret af kvindernes rolle i historien. 10 kunstnere - fire nye og seks gengangere - udstiller i år, de sidste værker kommer på plads i disse dage. De fire nye i forhold til 2021 er Kit Kjærbye, Patricia Brøndum, Fabian Vogler og Lars Waldemar. Gengangerne er Michael Dunk, Bo Karberg, Lotte Madsen, Jette Mellgren, Parul Modha og Esben Brandt Møller - sidstnævne er manden der lige inden for i parken udstiller en stribe æbler, som kendte kvinder fra området har bidt i. Det bliver spændende, om æblerne vil ændre sig frem til 1. oktober. Ved åbningen talte det lokale medlem af fritids-, kultur- og folkesundhedsudvalget, Michael Knudsen, samt Lotte Madsen på In Situs vegne. 22. maj havde vi en rundvisning specielt for vores medlemmer, hvor Lotte Madsen fortalte. Cirka 30 medlemmer tog mod tilbuddet, og vi havde en hyggelig afslutning hos parkens nabo, Bed & Breakfast.

Jette Mellgren, som gennem en årrække selv stod for en land art udstilling med flettede skulpturer i parken, er stadig med. Her er hendes Ægget. (Foto: Mogens Warrer)

Michael Knudsen, der er vokset op tæt på Reventlowparken, talte ved åbningen der blev holdt i ridehuset. (Foto: Mogens Warrer)

En række lokale kvinder er gået til biddet for Esben Brandt Møllers skyld, og deres tandaftryk i saftige æbler byder velkommen til parken. (Foto: Mogens Warrer)

Hvis bid er det her så? Ja, det må man ulejlige sig til Reventlowparken for at finde ud af. Og det er iøvrigt som tidligere ulejligheden værd at se In Situ-kunstnernes værker, som er forklaret på tilhørende plancher. (Foto: Mogens Warrer)

Bo Karbergs bidrag er kommet til efter at støttekredsen havde rundvisning. Det kan ses lige bag cafeen, og der er også en forklaring på værket. (Foto: Mogens Warrer)

Sorg og mindekultur

(12. august 2022) Reventlow-Museet har med kort varsel annonceret endnu et spændende foredrag, hvor man kan høre to direktører tale om sorg og død ud fra hver sin vinkel. Direktørerne er Ulla Schaltz, Museum Lolland-Falster og Anna Schram Vejlby, Fuglsang Kunstforening. Ulla Schaltz fortæller om, hvordan man sørgede i 1700- og 1800-tallet, og hvordan man mindedes de døde, men Anna Schram Vejlby fortæller om hvordan døden i den samme periode kom til udtryk i kunsten. Det foregår på museet 6. september kl. 17-19, og der er kun 25 pladser. Entreen er 125 kr., og der er mulighed for dagen i forvejen at bestille en sandwich til 50 kr. Den serveres undervejs med et glas vin. Deltagerne kan også se Reventlow-Museets udstilling i år, der netop i 200-året for Frederikke Reventlows død fortæller om død og sorg. Hvis man vil med går man ind på Museum Lolland-Falsters hjemmeside, vælger Reventlow-Museet, klikker på omtalen af foredraget og klikker på Køb Billet, hvorefter de nødvendige informationer indskrives.

I år kan man på Pederstrup blandt andet se en ligseng som den man mener Frederikke Reventlow for 200-år siden lå på frem til begravelsen i Horslunde. (Foto: Mogens Warrer)

Dodekalitten tilbage i parken

(26. juni 2022) 10 år efter, at den første af de 12 figurer i kunstværket Dodekalitten blev præsenteret i Reventlowparken, vender kunstprojektet nu tilbage til Pederstrup. Dog ikke i form af tonsvis af granit, men som en stor fotoudstilling der åbnede i Ridehuset søndag 26. juni og vil kunne ses helt frem til sæsonafslutningen i september. Det er fotografen Bibi Nissen, som er samlever med billedhugger Thomas Kadziola, der skildrer det fantastiske projekts tilblivelse gennem sine billeder, og dermed bidrager yderligere til forståelsen af historien bag Dodekalitten. 21. juni blev den ottende af de 12 figurer døbt Vindel. Thomas Kadziola arbejder videre, og alle 12 sten er sikret og vel på plads på Lolland. Vil man besøge den ægte vare, parkeres bilen i Kragenæs, hvorfra man tager Glentehøjstien op mod cirklen med de pt. 11 sten i Ravnsby Bakker. Om man vil besøge fotoudstillingen før eller efter "bjergturen" er helt op til den besøgende selv. Den først huggede figur, Baldur, blev for 10 år siden opstillet foran Ridehuset, og var også en tur omkring Søerne i København for at gøre reklame for skulpturprojektet, der er af en sådan kaliber at det vækker opsigt langt uden for landets grænser. Der er fri entre tirsdag-søndag kl. 12-17 i alle ugerne frem til september, så kig bare ind ... og bliv imponeret!

I september 2012 var figuren Baldur, mens den var på "visit" i Reventlowparken, del af en performance som skulle forklare hele historien bag musikken og de 12 sten, det skulle blive til. (Foto: Mogens Warrer)

De imponerende billeder viser, hvordan man har tumlet med op til 70 tons tunge sten undervejs i projektet. Fra Reventlowparken skal udstillingen videre til Dronninglund i Vendsyssel og senere andre udstillingssteder i ind- og udland. Billederne skyldes Bibi Nissen. (Foto: Mogens Warrer)

Besøg på Frederiksdal

(9. juni 2022) Tirsdag 31. maj kl. 14-16 åbnede godsejerparret Harald og Mette Krabbe dørene til hovedbygningen på Frederiksdal Gods for medlemmer af Reventlowparkens Støttekreds. Der var et maksimum på 30 deltagere, og endnu flere havde tilmeldt sig. Frederiksdals navn er i dag nært knyttet til produktionen af kirsebærvine, som har vundet præmier, men gårdens historie går tilbage til begyndelsen af 1500-tallet, hvor gården hed Grimsted. I 1658 gik den svenske hær over isen fra Langeland og plyndrede gården, hvor den svenske konge oprettede sit hoedkvarter. Siden 1756 har godset båret navnet Frederiksdal og været ejet af skiftende slægter, men siden 1955 af familien Krabbe. Vi arbejder på at arrangere andre spændende herregårdsbesøg - og måske vende tilbage til nogle af de steder, hvor der ikke blev plads til alle.

Frederiksdals flotte og velholdte hovedbygning. Det var her, medlemmer af støttekredsen blev budt indenfor. Godsets vineri er også et besøg værd. (Foto: Mogens Warrer)

Skude - fra skitse til realitet

(15. august 2022) Knapt var Henrik Christoffersens malerier ude af Herskabsstalden før Reventlowparkens Støttekreds og Nakskov Kunstforening stod klar med en ny udstilling - en retrospektiv udstilling om den lollandskfødte arkitekt Flemming Skude, der har markeret sig som en af Danmarks førende fortalere for postmodernismen. Udstillingen sluttede 14. august, og trak mange besøgende, også fra andre dele af landet. Flemming Skude opførte sammen med Ivar Moltke midt i 1990'erne Villa Vision i Høje Tåstrup, og er her på egnen nok mest kendt for sine meget anderledes sommerhuse - jordhuset Con Cave og dagslyseksperimentet Himmelhuset, for blot at nævne nogle. Flemming Skude har både gjort sig gældende i den danske arkitekturdebat gennem egne arbejder og gennem ord og tekst, idet han er en flittig skribent. Det var ham der satte ansigt på vandtårnet i Sakskøbing, og i 1987 byggede han sit eget sommerhus, Elverhøj, der bogstavelig  talt var dækket af jord. Villa Vision var tænkt som prototypen på byggeri med minimalt ressourceforbrug og ditto energiforbrug, uden at det på nogen måde mistede noget i spænding. Udstillingen"Fra skitse til realitet" åbnede lørdag 16. juli i Herskabsstalden, og støttekredsen arbejder allerede med planer om en udstilling næste sommer samme sted.

Katrine Ring i Herskabsstalden midt i arkitekturudstillingen 24. juli, hvor hun gjorde opmærksom på at der også foregår noget ude i parken - In Situs udstilling HUN. (Foto: Mogens Warrer)

Ved udstillingens åbning gennemgik Flemming Skude "sit liv" i tekst og billeder - her S-huset - og det er muligt at lave aftaler med ham om flere guidede rundvisninger. (Foto: Mogens Warrer)

Flemming Skude i 2014 med en model af sommerhuset Vindhuset, som blev opført ved Hummingen og indbragte ham Lolland Kommunes arkitekturpris. (Foto: Mogens Warrer)

I 2009 præsenterede Flemming Skude endnu en gang nytænkning - et s-formet sommerhus, opført i mursten. (Foto: Mogens Warrer

Kanoner, dans og historiske toner

(15. juli 2022)  Sæsonen er i fuld gang på Reventlow-Museet, og søndag 21. august er det Herregårdenes Dag over hele landet. Den skal naturligvis også markeres i Reventlowparken. Det skal handle om krudt, kjoler og kvadriller. I begyndelsen af 1800-tallet var Danmark i krig med England og i Europa bølgede Napoleonskrigene frem og tilbage. På dagen slår Faaborg Kanonérlaug en historisk soldaterlejr op i parken, hvor man kan høre beretninger og se udstyr, og i løbet af dagen skydes der både med kanoner og musketter. Inde på herregården spiller Danske Empire Dansere op til bal. Der skal denne dag betales entre også til parken, men den svarer til den normale entre til museet - 75 kr. Man kan altså gå inde og ude for samme pris. Og i ridesalen kan man se den flotte fotoudstilling om Dodekalittens tilblivelse. Reventlowparkens Støttekreds er også med på dagen, hvor der bliver lejlighed til at høre mere om støttekredsens virke - og tegne sig som medlem.

Det bliver noget af en oplevelse på Herregårdenes Dag at se soldater i historiske uniformer og kanoner blive fyret af i parken! (Foto: Faaborg Kanonérlaug/Kirsten Stricker)

Slut med sankthansfester

(14. maj 2022) Det er - i hvert fald indtil videre - slut med støttekredsens store sankthansfester i Reventlowparken. På generalforsamlingen 2. maj, hvor ca. 65 medlemmer deltog, meldte bestyrelsen beslutningen om ikke at arrangere sankthans ud til medlemmerne. Det er tre år siden der sidst blev holdt sankthans - det var i 2019 - og årsagen til beslutningen om at stoppe er de praktiske opgaver, som er voksnet bestyrelsen med en gennemsnitsalder på 77 over hovedet. Desuden var der afbud fra fyrværkeren, og der ville ikke blive hekseværksted og hoppepude i år. I Nakskov satser handelen på en stor sankthansfest, og Den Grønne Verden på Søllestedgård er også på markedet, så det vil stadig være muligt at synge "Vi elsker vort land" ved et lokalt bål. På generalforsamlingen var alle valg genvalg. Bestyrelsen er i fuld gang med at tilrettelægge årets program. Det ligger fast at der bliver flere udstillinger i Herskabsstalden i sommer, og at sæsonen rundes af med en svampetur lørdag 10. september og med en afslutningskoncert 11. september med de gamle drenge fra bandet Inspiration, som spillede i parken mi 1960'erne og stadig formår at sætte stemningen.

Heksene på Vestlolland må finde en ny affyringsrampe 23. juni. Vi kan glæde os over, at den foreløbig sidste bålfest i Reventlowparken i 2019 blev en stor succes med 1.000 fremmødte og det herligste midsommervejr. Minderne har man da lov at ha' (Foto: Mogens Warrer)

Færre til generalforsamling

(10. september 2021) Ikke uventet deltog mindre end halvt så mange som normalt i støttekredsens generalforsamling 9. september. Normalt er generalforsamlingen den forventningsfulde start på et nyt år, i år var det nærmest finale. Men tak til de cirka 40 der trofast mødte frem, så vi kunne overholde spillereglerne. Det blev dog på mange måder en "forstyrret" generalforsamling. Museets repræsentant måtte melde afbud på grund af sygdom, og den taler der var lavet aftale, udeblev uden afbud. Men så blev der da tid til en lang kaffepause, og lagkage var der rigeligt af - en flot en af slagsen, kreeret af Horslunde-bageren og med støttekredsens logo, egetræet (se billedet). Generalforsamlingen indledes med mindeord over næstformand Benita Næsby Nissen og de øvrige af foreningens støtter som ikke længere er blandt os. Der var ingen bemærkninger til regnskab eller beretning, hvor formanden, Mogens Warrer, opfordrede til dannelse af en gruppe lidt yngre mennesker til at hjælpe med det praktiske arbejde ved arrangementer fremover. - Vores gennemsnitsalder i bestyrelsen er 76 år, og så har formanden fået dårlig ryg, som han udtrykte det. Hvis nogen er interesseret, men ikke "gider" sidde i bestyrelsen, er de velkomne til at henvende sig til formanden. Nødråbet havde iøvrigt en vis virkning allerede på aftenen, hvor flere tilkendegav at man da godt kan ringe til dem, hvis det kniber. Tak for det! Kasserer Jens Green fremlagde regnskaber for både 2019 og 2020 med henholdsvis 5.594 og 14.438 kr. i overskud, således at foreningen ved udgangen af 2020 havde aktiver for 34.237 kr. Kontingentet er i 2022 uændret 100 kr. Støttekredsen hasr aktuelt 331 medlemmer, og der har været en netto-tilgang på 13, hvilket er mere end tilfredsstillende. Til bestyrelsen genvalgtes Gitte Arvegaard, Else Due, Anne Nymann og Jytte Coulthard. Generalforsamlingen tilsluttede sig at vælge yderligere to suppleanter, og det blev Bodil Clausen, Resedavej 10, Nakskov, og den hidtidige revisorsuppleant Hans Hansen, Midlerkampsvej 18, Nakskov. Revisor Torsten Elsvor genvalgtes, og som ny revisorsuppleant valgtes Finn Ibsen, Langesøvej 28, Horslunde.

De flotte lagkager, som der var rigeligt af. Normalt er vi op mod 100 til generalforsamling. (Foto: Anne Nymann)

Maden kommer i centrum

Som mange nok har fulgt, er Pederstrups gamle komfur i kælderen  (fra cirka 1860) blevet taget ned for at blive totalrenoveret i Christiansfeld. Fra sæson 2021 vil det være tilbage, og i fuldt funktionsdygtig stand. Og i det hele taget kommer det til at handle en del om mad i år. Museet planlægger nemlig flere middage, blandt andet en eksklusiv empiremiddag i august i kongesalen, ligesom der ved mange særlige lejligheder vil blive fokuseret på fødevarer. Det gælder også i skolernes efterårsferie. Årsagen hertil er ikke mindst, at Museum Lolland-Falster er med i et internationalt museums-samarbejde rundt om Østersøen, hvor det danske museum har fået ansvaret for det kulinariske liv på herregårdene. Foruden det gamle komfur, som senest var i brug i årene før 2. verdenskrig, skal der etableres et moderne køkken i museets kælder til undervisningsbrug. Men også Reventlow-Museets planlægning er naturligvis præget af den usikkerhed, som corona-pandemien skaber. Fast ligger det dog, at museet planlægger at åbne 22. maj - til pinse - samtidig med Kunstudstilling LF i ridehuset, men i år afkortes sæsonen med en måned, så der lukkes ned med udgangen af august. I hele åbningsperioden er museet åbent onsdag-søndag. Efter åbningstid planlægges der særlige arrangementer, for eksempel også til jul. Alt dette vil blive meldt ud, når det hele er på plads. Museum Lolland-Falster modtager i 2021 2.943.000 kr. til driften fra Lolland Kommune, herunder også drift af Reventlow-Museet. Det svarer til 72 kroner pr. indbygger. Men herudover betaler kommunen yderligere godt 500.000 kroner øremærket til det tungtvejende bygningsvedligehold på Reventlow-Museet og i ridehusbygningerne, til parkens vedligehold og gennem en ny aftale for at udlåne ridehuset hen over sommeren til kulturelle aktiviteter - uden at arrangørerne skal betale leje.

Det gamle komfur blev pillet ned tidligere på året af ovnspecialister fra Christiansfeld. Når det er tilbage, skal det både kunne koge og bage. (Foto: Mogens Warrer)

I 2002 besøgte den dengang 96-årige Karen Tronier Hansen Pederstrup, hvor hun som ung boede fra 1914 til 1929 hos sin tante, der var oldfrue på stedet. Karen Tronier, der døde nogle år senere, var meget glad for gensynet med det gamle komfur. Da hun blev ældre, tjente hun som stuepige på Pederstrup, der dengang var et slot som dog mest blev brugt som sommerhus. Hvis der er andre, der har viden om det gamle komfur som var i brug frem til slottets nedrivning sidst i 30'erne, vil Reventlow-Museet meget gerne høre om det (Udklip fra Folketidende)

Bogværk om herregårdene

(29. juli 2021) Museum Lolland-Falster udgiver 28. september et 366 sider stort bogværk om Sydhavsøernes Herregårde. I bogen omtales 53 af Lolland og Falsters største og kendteste godser fra deres opståen helt frem til nutiden. Bag værkets tekst står historikeren John Erichsen, som gennem 10 år var ansat på Reventlow-Museet, senest som dets direktør. Støttekredsens formand, Mogens Warrer, har taget en lang række af billederne til bogen, som herudover indeholder meget historisk billedmateriale. Museet tilbyder medlemmer af Reventlowparkens Støttekreds at købe bogen til en favørpris, forudsat den bestilles inden 31. august. Normalprisen bliver 385 kr., men vores medlemmer vil kunne købe den for 325 kr. og dermed spare 60 kr., såfremt den forudbestilles. Bogen bestilles via bog@museumlollandfalster.dk, hvor man skal anføre at man er medlem af Reventlowparkens Støttekreds, og vil derefter kunne afhentes på en af museets afdelinger fra udgivelsesdagen. John Erichsen er kendt for en række bogudgivelser, blandt andet et firebindsværk fra Nationalmuseet og en række lokale bøger fra Lolland, blandt andet "Mennesker på herregården".

Et eksempel på bogens illustrationer - hovedbygningen på Rudbjerggaard, omgivet af voldgrave. (Foto: Mogens Warrer)

Stadig kraft i Pigtrådstemplet 

(29. august 2021) I 60'erne og 70'erne var Reventlowparken stedet - ikke mindst for de unge, og blev i spøg kaldt "Pigtrådstemplet". Og sammenligningen holder stadig. Søndag 29. august satte Reventlowparkens Støttekreds punktum for sæson 2021 - sådan da. Det var museets sidste faste åbningsdag, og det skulle markeres. Mange troppede op i Herskabsstalden til fadøl, vand, pizza og pølsehorn for endnu en gang at fornemme stemningen fra dengang for mange år siden. Inspiration skal der til, og det er fortsat navnet på det band, som stadig gør sig rigtig godt uanset hvor de spiller. Også denne gang fik  d'herrer Jørgen Petersen, Alfred Date, Per Vincent og Steen Petersen folk ud på dansegulvet. Så er det sjovt at skrive kulturhistorie!

Det er svært at sidde stille, når de kendte numre bliver leveret af musikere, som stadig er fyldt med energi og unge indeni! (Foto: Anne Nymann)

Herskabsstalden er ikke spor for stor til sådan en gang nostalgi-koncert. Med solsikker, fadøl, pizza og pølsehorn er alle ingredienser til stede. (Foto: Gitte Arvegaard)

Grethe Larsen og Jytte Coulthard fra støttekredsens bestyrelse var med til at få koncerten til at klappe. (Foto: Gitte Arvegaard)

Festlig Herregårdenes Dag

(16. august 2021) Rigtig mange lagde turen forbi Pederstrup på Herregårdenes Dag søndag 15. august. Der blev lokket med skinnende, lolland-falsterske veteranbiler, og dagen indledtes med en koncert af Sakskøbing Tambourkorps foran hovedbygningen. Korpset har haft travlt med at øve, til corona-restriktionerne blev udfaset, og de fortjener at komme ud mange flere steder. I herskabsstalden var der historisk foredrag, og en del kiggede også indenfor i ridehuset til de unges kunstudstilling. Museum Lolland-Falster havde genåbnet cafeen - desværre kun for én dag - og solgte kaffe, kage og frisk saft. I herregårdens gamle, men nyrenoverede køkken huserede museumsinspektør Cecilie Bønnelycke, som besvarede hundredevis af spørgsmål i dagens løb. Desværre blev suppen på komfuret kun brugt til at sprede den herligste duft i hele huset - der var ingen smagsprøver. Som noget sjældent prøvet havde museet afspærret en del af parken, så folk, der ville ind, måtte købe billet både til hovedbygningen og veteranbilerne - og det var ikke alle der havde lige stor forståelse for det. Reventlowparkens Støttekreds havde som sådan intet med arrangementet at gøre - men havde engageret tambourkorpset for at sprede lidt godt stemning. På marken over for museet blev over 300 biler i dagens løb parkeret - et godt billede på, at Herregårdenes Dag absolut kunne trække besøg.

Er den ikke flot, den store, amerikanske "flyder" af en Chevrolet - og så i de kulisser. (Foto: Mogens Warrer)

Der var lidt læ for vinden ved museet, men sådan en tuba kan godt være svær at styre. Men Sakskøbing Tambourkorps mestrede også det ... (Foto: Mogens Warrer)

Museumsinspektør Cecilie Bønnelycke var trukket i kokkepige-klæder og demonstrerede det gamle køkkens mange detaljer. (Foto: Mogens Warrer)

Drømme i Ridehuset

(13. august 2021) De nye muligheder for at fylde kultur ind i Reventlowparkens ridehusbygninger bliver udnyttet. Torsdag 12. august var der fernisering på endnu en kunstudstilling i Ridehusets store sal. Det er tre unge billedkunstnere, som vækker bygningen til live med drømmende samtidskunst. Udstillingen vil være åben resten af august dagligt kl. 12-17. Arrangørerne møder med farverige og fantasifulde kunstværker, der udstilles under overskriften "Vi mødes under en ny sol". Kunstnerne er Cecilia Fiona, Emil Krog og Sofie Burgaard, og det er Amelie Mannerup der er kurator på udstillingen. "Vi mødes under en ny sol" åbner dørene til et frodigt univers af sole, slotte, bjerge, sammensmeltninger og sommerfrugter. I værkerne er der dagdrømmerier, historiefortællinger og undren over livets tilblivelse og tingenes forgængelighed. Der trækkes også tråde tilbage til fortiden, og grænserne mellem virkelighed og fantasi smelter sammen. Nye verdener åbner sig. Emil Krog er født og opvokset på Lolland og kender stedet. Han har været rundt med 150 pakker til beboerne på egnen og opfordret dem til at komme og være med til at bygge en kollektiv skulptur i form af et nyt Pederstrup slot. En del havde fulgt opfordringen, men slottet er ikke færdigbygget - endnu. Udstillingen er støttet af Lolland Kommune.

På åbningsdagen blev der bygget flittigt på  det nye Pederstrup slot. (Foto: Mogens Warrer)

Ridehusets flotte loftskonstruktion og de unges kreative udfoldelser passer fantastisk godt til hinanden. (Foto: Mogens Warrer)

Pænt besøg til Supergrafik

(3. august 2021) Udstillingen i Reventlowparkens herskabsstald om Supergrafik er nu slut, og vi konstaterer et tilfredsstillende besøg - cirka 475 i løbet af juli, hvor der har været åbent fredag, lørdag og søndag. Det var  Nakskov Kunstforening og Reventlowparkens Støttekreds der  i fællesskab arrangerede udstillingen i samarbejde med den lokale arkitekt Flemming Skude, som ejer de meget illustrative skitser af både realiseret og udtænkt Supergrafik i arkitekturen. Et af eksemplerne var da Flemming Skude forsynede Sakskøbings vandtårn med et ansigt. Den søndag, hvor DJ Katrine Ring satte musik til udstillingen, kiggede 94 indenfor.

Katrine Ring ved DJ pulten. Rikke Køllgaard repræsenterer både kunstforeningen og støttekredsen, og har været drivkraft i at få udstillingen realiseret. (Foto: Mogens Warrer)

Sankthansfesten aflyst

(11, juni 2021) Vi havde fået nogle aftaler i stand, men måtte erkende at det var for sent at stable det store, kendte sankthansarrangement i Reventlowparken på benene. Så heller ikke i 2021 bliver der bål i parken. Derfor er man selvfølgelig altid velkommen til at pakke madkurven og nyde de dejlige omgivelser - men husk det hele hjemmefra. I stedet kan vi henvise til andre bål på Vestlolland, for eksempel på Søllestedgaard, hvor Iben Krog Rasmussen taler kl. 21.30 inden bålet tændes. Sankthans har været en god tradition gennem mange, mange år. Om det er en tradition, der skal fortsætte, kan vi diskutere på støttekredsens generalforsamling 9. september i herskabsstalden, hvor det også bliver muligt at få nye kræfter med ind i ledelsen. - Det er mit store håb, at Reventlowparkens Støttekreds fortsat kan eksistere og skabe aktiviteter i den park og de bygninger, vi alle holder så meget af. Men det kræver, at vi får yngre kræfter med i bestyrelsen. Det er dejligt at tage børnene ved hånden og køre til bål i Reventlowparken, men der skal mobiliseres mange stærke kræfter for at få sådan et arrangement stablet på benene. Mange har gennem årene nydt denne aften, hvor vi ikke skelner mellem medlemmer og ikke-medlemmer, men spørgsmålet er om det er rimeligt at fyre halvdelen af støttekredsens årlige kontingent fra medlemmerne af denne aften, siger støttekredsens formand, Mogens Warrer. Han understreger, at det ikke er for at male fanden på væggen, men et realistisk spørgsmål til medlemmerne: Hvad er I mest interesseret i? Tænk over det til september, og giv os så jeres inspiration!

Nej, vi skal ikke give corona skylden for at der ikke bliver sankthansbål i år. Scene fra årets udstilling. (Foto: Mogens Warrer)

Kom og kig på Vovestykker

(11. juni 2021) Foreningen In Situ Lolland beriger også i år Reventlowparken med spændende oplevelser, idet 11 kunstnere har skabt forskellige værker der alle relaterer til den fælles titel Vovestykker. Værkerne tager udgangspunkt i Reventlow-Museets mange historier. Mange har allerede gæstet parken, men godt en snes af støttekredsens medlemmer fik torsdag 3. juni en guided tur hvor Lotte Madsen fra In Situ fortalte os hvad det er, kunstneren vil udtrykke med netop det værk vi står ved. Det var en rigtig spændende tur, som sluttede hos naboen Pederstrup Bed & Breakfast med kaffe og kage. In Situs skulpturer bliver stående i parken frem til udgangen af september.

Skulpturerne dukker op overalt rundt om i parken, her er Glyholt'ernes bidrag i år. Stol på det! (Foto: Mogens Warrer)

Jette Mellgren har både flettet og sat tavler op, hvor de besøgende kan aflevere deres budskaber (Foto: Mogens Warrer)

Nytårshilsen fra bestyrelsen

Kære medlemmer af Reventlowparkens Støttekreds - og alle, der holder af vores dejlige park! Støttekredsens bestyrelsen ønsker hermed alle et godt nytår 2021. Ja, det kan vel faktisk kun blive bedre. Efter et år, hvor corona-pandemien lagde sin tunge skygge over alle forsøg på at lave arrangementer, ser vi nu lidt mere fortrøstningsfulde frem til 2021. Om vi kan lave sangstævne i parken 4. maj er måske tvivlsomt, og om vi kan holde generalforsamling 10. maj - vi håber det. Men først og fremmest håber vi at kunne markere sankthans på traditionel vis og derefter byde ind med oplevelser i ridehus og park. Vi er begyndt at planlægge, men 2020 har lært os forsigtighed, også når det gælder optimisme. Imens er der grund til at glæde sig over at vi trods alt kom gennem 2020 med fine tilbud fra museet og en fin udstilling af In Situs kunstnere i parken. Den sidste kunne tåle at ses flere gange - og frisk luft kan kun anbefales netop i disse tider. Bestyrelsen glæder sig over, at langt de fleste medlemmer trods alt betalte deres kontingent. Da vi sendte opkrævninger ud, var vi 365, og i dag er vi 312, Vi overvejer, hvordan vi kan honorere de, der betalte, for deres trofasthed. Og håber at nogle af de "frafaldne" vælger os til igen. Vi håber, at vi til foråret kan fortælle meget mere på et mere sikkert grundlag. I hører fra os. Og husk: De, der endnu ikke har givet os deres email-adresse, kan støtte os alle ved at gøre det. Det er den billigste måde hurtigt at få informationerne ud. På gensyn! Bestyrelsen

Sankthans 2019 blev en skøn aften med masser af mennesker i parken. Lad os håbe, den tradition kan videreføres i år. (Foto: Mogens Warrer)

Beretning og regnskab klar

Så ligger bestyrelsens beretning for 2019 samt det reviderede 2019-regnskab på hjemmesiden - se under "om støttekredsen", hvor de tidligere års beretninger også kan findes. Vi har desuden sendt beretning og regnskab ud til alle medlemmer, også de, der har glemt at betale kontingent for 2020. Vi håber meget, de vil gøre det, så vi i 2021 igen kan lave nogle spændende arrangementer, hvis corona-situationen ellers tillader. Vi vil endnu en gang opfordre de af vores medlemmer, der har e-mailadresse, til at meddele os den, idet det er langt hurtigere - og meget billigere - at sende aktuelle nyhedsbreve m.m. ud elektronisk. Desværre er der endnu ca. 90 udsendelser til enkelt- og dobbeltmedlemmer, som foregår med brev, og det er ikke alene dyrt - 10 kr. pr. brev - men giver også bestyrelsen et kæmpearbejde med at printe og pakke kuverter. Og dertil kommer så at de medlemmer, hvis e-mailadresse vi endnu ikke har, får nyhederne med cirka fem dages forsinkelse. Så: Har du e-mail, send adressen til støttekredsens formand, Mogens Warrer, på mogenswar@gmail.com, og så sørger vi for at du i fremtiden får nyhedsbreve med jævne mellemrum. Og husk: Vi er altid glade for ris og ros fra medlemmerne - eller endnu bedre: Gode forslag til hvad vi skal arrangere i vores skønne park. Med venlig hilsen Mogens Warrer

Tre storke satte punktum for sæson 2018. Nu håber vi snart at barsle med noget spændende nyt i Reventlowparken. (arkivfoto: Mogens Warrer)

Kulturpris til støttekredsen

Reventlowparkens Støttekreds blev tirsdag 30. juni hædret med årets Kulturpris, uddelt af Højreby Turistkreds. Det skete ved en lille sammenkomst i Vesterborg, da turistkredsen heller ikke har kunnet holde generalforsamling på grund af forsamlingsforbud. Turistkredsen uddelte samtidig årets Turistpris, som gik til Halstedhus Efterskole for de mange initiativer, skolen tager, mens årets Erhvervspris gik til Vesterborg Gartneri, som i år fejrer 25 års jubilæm. Turistkredsens formand, Preben Jelsbak, uddelte diplomer. Reventlowparkens Støttekreds har eksisteret i godt 35 år og blev hædret for de aktiviteter, kredsen står bag sommeren igennem - i hvert fald når landet ikke er ramt af en pandemi som i år. Støttekredsen var repræsenteret af formanden, Mogens Warrer, og bestyrelsesmedlem Grethe Larsen, der med 12 år i bestyrelsen bag sig er den i bestyrelsen, som har været med længst. Mogens Warrer takkede for prisen og sagde, at den skal deles med alle de formænd og bestyrelser der har arbejdet i Reventlowparken de sidste 35 år. Målet var at redde ridehusbygningerne fra nedrivning, hvilket lykkedes, men også at medvirke til at der hele tiden sker noget nyt i den skønne park og de gamle bygninger.

Støttekredsen håber, i samarbejde med Museum Lolland-Falster, at kunne finde et passende sted i Reventlowparken at placere det fornemme diplom. Foto: Mogens Warrer

Smuk 4. maj-aften i parken

Coronaen satte en stopper for planerne om at samle mere end 1.000 mennesker til Alsang i Reventlowparken på 75-årsdagen 4. maj for Danmarks befrielse i 1945. Men mindet blev den historiske dag og de mennesker, som ofrede deres liv i modstandskampen alligevel. Reventlow-Museet tændte levende lys i museets vinduer og i lysekronerne, og foran museet, langs stien til parkeringspladsen og langs stien til mindestøtten for modstandsmanden Ludvig Reventlow havde Reventlowparkens Støttekreds sat 40 fakler. Efterhånden som mørket faldt på i den stille, men lidt kølige, majaften, skabtes en særlig stemning. Mindst 30 mennesker kom i aftenens løb forbi for at opleve faklerne, mindes begivenheden og gå en tur i parken med det rige fugle- og dyreliv. Vi håber sammen med museet, Lolland Musikskole, Ensemble Storstrøm og en række af Lollands dygtige kor at kunne tænde faklerne igen og samles i parken 4. maj 2021 til Alsang. Reventlow-Museet er i gang med forberedelserne til en kommende sæson, hvor man endnu ikke med sikkerhed kan sige hvornår museer får lov at slå dørene op igen - og på hvilke vilkår. Men man håber, det bliver omkring Kristi Himmelfart, hvor det også ventes af årets skulpturudstilling i parken er klar til at få besøg. I Reventlowparken er der plads nok til at være sammen - på afstand. Velkommen!

Omgivet af fakler og med levende lys i vinduer og lysekroner blev der 4. maj om aftenen en fantastisk stemning omkring Pederstrup. Foto: Mogens Warrer

I parken findes en mindestøtte for modstandsmanden Ludvig Reventlow, tip-tipoldebarn af statsminister C.D.F. Reventlow, hvis familie kom på stedet. Ludvig Reventlow blev henrettet af tyskerne kort før befrielsen. En næsten fuld måne sluttede sig til faklerne i parken. Foto: Mogens Warrer

Ingen sankthansfest i 2020

Under den herskende usikkerhed på grund af corona-pandemien måtte bestyrelsen for Reventlowparkens Støttekreds træffe den alvorlige beslutning at aflyse sankthansfesten, der ellers er årets største arrangement. Beslutningen var rigtig, viser det sig nu, idet udmeldingen er at der frem til og med 31. august kun vil blive tilladt større arrangementer med op til 500 deltagere. Sidste år havde vi dobbelt så mange i det fine vejr. Støttekredsen stod over for at skulle træffe bindende aftaler om køb af fyrværkeri med mere, og besluttede på den baggrund at aflyse festen.
Det samme gælder den store fællessang, der siden efteråret har været under planlægning i parken i et samarbejde mellem støttekredsen, Museum Lolland-Falster og Lolland Musikskole. Alsang skulle have trukket tusindvis af mennesker til Reventlowparken 4. maj om aftenen på 75-årsdagen for Danmarks befrielse i 1945. Vi overvejede at udsætte det hele til efteråret uden at vide, om det kan lade sig gøre til den tid, men har nu besluttet at arrangere Alsang i Reventlowparken 4. maj 2021. Det skal blive en kæmpe manifestation af sammenhold i det danske samfund, og hylde værdier som fred, frihed og demokrati. Det kommer I til at høre meget mere om.
Reventlow-Museets planlægning er også stærkt påvirket af corona-situationen. Foreløbig er åbningen af museet udsat til 23. maj, hvor In Situs skulpturudstilling i parken også ventes klar til præsentation. Hvordan museets sæson ellers vil forme sig er i støbeskeen. Det er dog allerede nu klart, at Herregårdenes Dag søndag 16. august er aflyst. Her var der ellers truffet aftale om en veteranbiludstilling. Men museet vil i sæsonens løb lave omvisninger og temaaftner, som der bliver informeret om senere. Netop i år er det 80 år siden, Reventlow-Museet åbnede i det tidligere Pederstrup Gods' hovedbygning, som statsminister C.D.F Reventlow designede i begyndelsen af 1800-tallet.
4. maj - 75-året for befrielsen - skal ikke helt forbigås. Støttekredsen og Reventlow-Museet vil i samarbejde tænde levende lys og fakler både i museets vinduer og ude i parken for at mindes 75-årsdagen for afslutningen på de fem mørke år i Danmarkshistorien. Klokken 20-22 vil lysene brænde, også ved mindestenen for Ludvig Reventlow, tip-tip oldebarn af statsminister C.D.F. Reventlow. Ludvig Reventlow deltog i modstandskampen og blev henrettet af tyskerne ganske kort tid før befrielsen.

I 2018 var det tørke der betød at sankthans i Reventlowparken blev uden bål og fyrværkeri, men man improviserede sig frem. Det bliver desværre ikke muligt i år. Festen er aflyst.

Jule- og nytårshilsen fra støttekredsen

Kære medlemmer og kære interesserede! Reventlowparkens Støttekreds' bestyrelsen ønsker en glædelig jul og ikke mindst et godt nytår 2020. Vi glæder os til at se jer igen i vores skønne park, som nu har været åben for offentligheden i 80 år.

 

Årets mest fotograferede motiv i parken - den runde skulptur med museet i baggrunden. Nikoline og Elisa fra Vanløse skulle også prøve en tur. Museet kunne i 2019 trække mange gæster også fra hovedstadsområdet

 

Til sommer er det Reventlow-Museets tur til at fylde 80 år, og det vil selvfølgelig blive markeret på forskellig vis, hvor også støttekredsen vil bakke op. I 2019 havde vi en velbesøgt generalforsamling med nogle gode indlæg og en dejlig underholdning. Og vores hovedarrangement, sankthansaften, kan vi heller ikke klage over. Det anslås at cirka 1.000 i aftenens løb besøgte parken. Vejret var med os, og der kunne både tændes bål og fyres fyrværkeri af. Og så fik vi udsolgt af kager - et godt barometer på succes!
Støttekredsen har desuden stået bag opsætning af 15 nye bord-bænksæt i parken, og de har været i flittig brug. Vi sender en tak til Lolland Kommune, som bevilgede os penge fra landsbypuljen, og til Kompetencecenter Krogsbølle der samlede og transporterede bordene.
Sæson 2020 er endnu kun i støbeskeen, men der lægges ud med en kæmpe fællessang i parken mandag 4. maj kl. 17-21, hvor vi vil fejre 75-året for Danmarks befrielse i 1945, men også at vi har fred, frihed og demokrati i Danmark. Mere følger, men sæt kryds ved dagen.
Støttekredsens generalforsamling holdes onsdag 6. maj kl. 19 i Herskabsstalden. Indkaldelse følger.
Der bliver også i 2020 en spændende skulpturudstilling i parken. Temaet vil knytte sig til museets tema, som kommer til at handle om madkultur og husholdning. Museet er en del af et EU Inter-Reg projekt om herregårde, og har fået ansvaret for den del der handler om madkultur. Hvordan og hvornår, hører vi nærmere om.
På bestyrelsens vegne
Mogens Warrer

Fantastisk sankthansaften

Reventlowparkens 80 års fødselsdag sankthansaften 2019 vil blive husket som en af de - få - midsommeraftner hvor vejret opførte sig helt perfekt. Det betød da også, at cirka. 1000 mennesker i aftenens løb aflagde parken et besøg, med eller uden madkurv. Der var vældig hyggestemning indendøre, og støttekredsens "bartendere" havde mere end travlt, men mange foretrak også at finde et hjørne i det grønne til at indtage aftensmadsen. Hekseværkstedet havde travlt, og hoppepuden blev flittigt brugt.  Herrekoret sang - som for 80 år siden - og aftenen sluttede perfekt med bål og fyrværkeri. På gensyn i 2020!!

I år fik bålet lov at blusse. Mere end 100 gamle juletræer - vi går ind for genbrug!

Fantasien fik frit afløb - for hvordan er det nu en heks ser ud ...?

Der var til tider lang kø ved baren, og frugtkagerne blev revet væk

Kirsten Sejr Larsen æresmedlem

For kun anden gang i støttekredsens 35-årige historie har foreningen fået et æresmedlem. På generalforsamlingen 1. maj 2019 blev Kirsten Sejr Larsen, Maribo, udnævnt til æresmedlem. Hun var blandt den håndfuld mennesker, som i 1983 tog det første initiativ til at danne en forening, hvis formål skulle være at bevare ridehusbygningerne som en vigtig del af Reventlowparken. I 1988 trådte Kirsten Sejr Larsen til som foreningens anden formand, og hun deltog i denne egenskab i markeringen i 1988 af 200-årets for stavnsbåndets ophævelse. Kirsten Sejr Larsen forlod formandsposten i 1996, men efter en pause er hun igen aktiv i Reventlowparken, blandt andet som frivillig på museet, og altid parat hvis støttekredsen har brug for hjælp. Ud over et diplom modtog Kirsten Sejr Larsen en bog om stedet. Den findes kun i dette ene eksemplar.

Kirsten Sejr Larsen med bogen, der altid vil minde hende om alle de timer hun har lagt i Reventlowparken (Foto: Mogens Warrer=

Museets nye leder præsenteret

Museum Lolland-Falster har ansat den 46-årige historiker og ph.d. Louise Sebro som museumsinspektør med ansvar for Reventlow-Museet Pederstrup. Hun tiltrådte 1. maj og præsenterede sig samme aften ved støttekredsens generalforsamling. Louise Sebro har stor erfaring med formidling af herregårdsliv. Hun kommer fra en ansættelse på Nationalhistorisk Museum Frederiksborg. Inden da var hun 2011-2017 deltidsansat som museumsleder på Herregårdsmuseet Selsø Slot i Horns Herred, hvor hun havde ansvar for formidling, udstillinger samt fundraising og administration. Samtidig var Louise Sebro ansat i en halvtidsstilling på Nationalmuseet, hvor hun blandt andet forskede i kolonihistorie.

Louise Sebro kommer med en alsidig baggrund til stilling som museumsinspektør for herregårdsområdet

Klar til frokostkurven

Det har altid været en fornøjelse at tage frokostkurven med i Reventlowparken, når vejret er godt, men i fremtiden vil frokosten kunne indtages på helt nye bord-bænksæt. Det er Reventlowparkens Støttekreds som har stillet 15 bordsæt til rådighed for parkens gæster, efter at støttekredsen havde søgt og opnået støtte på 26.000 kr. fra Lolland Kommunes landsbypulje 2018. Med praktisk hjælp fra kommunens kompetencecenter Krogsbølle i Nakskov blev de 15 sæt samlet og forleden kørt ud i parken. Tre af bordene er ekstra lange og derfor velegnede til kørestolsbrugere - så nu er Reventlowparken et oplagt mål for plejecentrene når de kører tur med små grupper af ældre. De tre lange borde står på græsset bag cafeen. Ved større arrangementer, for eksempel sankthans, er det dog stadig en god ide selv at medbringe stole og borde hvis man vil være sikker på en siddeplads ...

Bestyrelsesmedlemmer og direktør Ulla Schaltz, Museum Lolland-Falster, beundrer de nye borde

Sankthans - uden bål

Støttekredsens sankthansfest 2018 vil gå over i historien som festen uden bål og fyrværkeri. Et afbrændingsforbud forhindrede den naturlige markering. I stedet var kreativiteten udfordret, og en aftale med kunstneren Espen Brandt-Møller, som har skabt den store skulptur midt på plænen, gjorde det muligt at lave et alternativt "kulturbål" af tyl i røde, orange og gule farver. Under midsommervisen blev virkningen forstærket med en lille markeringsrøgbombe på et absolut brandsikkert underlag.

300-400 mennesker kom i aftenens løb i parken, og det er støttekredsen godt tilfreds med, alt taget i betragtning. I ridehuset var der hele aftenen mange mennesker, som blev underholdt af Rødby Harmonikaklub, men mange valgte også at fastholde traditionen og sidde ude i parken for spise medbragt mad, trods den lidt skarpe vind, som heldigvis aftog som aftenen skred frem.

Stor lykke gjorde de unge showdansere fra Helles Dans & Motion, som gav en flot opvisning, og Lollands Banks hoppeborg gjorde også lykke. Det samme kan siges om hekseværkstedet, hvor børnene i år også kunne male på sten.

"Bål"talen blev holdt af sognepræst Jesper Vigant.

Sankthansbålet - uden ild - vil 2018 blive husket for. Showdanserne fra Helles Dans & Motion vakte lykke, og taleren, sognepræst Jesper Vigant, stod her også for 20 årr siden

 

Find vej i Reventlowparken

Den seneste nyhed i parken er en simpel skattejagt i form af et orienteringsløb, som man kan løbe alene eller som familie. Under løbet opdager man alle kroge af den gamle park, når de 20 poster skal findes. Posterne er men pæl. Ved indgangen til parken kan man hente et kort, men det kan også downloades fra museets hjemmeside. Hver pæl har et nummer og en kontrolkode, som er beviset for at man har fundet posten. Der er tre ruter at vælge imellem - en, to og tre kilometer. Den længste fører til den fjerneste del af parken. Det er Maribo Orienteringsklub der har lavet ruten i samarbejde med Reventlow-Museet.

Rundt om i parken står 20 pæle med et nummer og en kontrolkode, som skal noteres